Šta je najstarije u Beogradu?

Da li ste se pitali gde se nalazi najstarija kuća u Beogradu? Najstariji hotel? Gde je otvorena prva škola, pošao prvi tramvaj, gde se odigrao prvi ples? Gde je upaljena prva sijalica ili posađeno prvo drvo? Pored većina takvih zdanja prolazimo svakoga dana, a da nismo ni svesni njihove istorijske vrednosti.

Beograd je grad sa vrlo zanimljivom istorijom, koju ne zna svako. Dugogodišnji stanovnici Beograda se često iznenade kada god čuju neku novu informaciju o svom gradu koju do sada sigurno nisu znali. 

Najstarija kuća u Beogradu

Najstarija kuća u Beogradu se nalazi u ulici Cara Dušana broj 10 na Dorćolu. Smatra se da je gradnja najstarije kuće u Beogradu započela još davne 1724. godine i da je završena 1727. godine. Izgrađena je za vreme austrijske vladavine u Beogradu, a ime njenog graditelja glasi Nikola Doksat de Morez. Švajcarski ineženjer je bio i pukovnik austrijske vojske, koji je dobio zadatak da obnovi Kalemegdansko utvrđenje.

Nakon ovlačenja austrijske vojke kuća je pripala majstoru Elijasu Flajšmanu, koji je u prizemlju kuće imao zanatsku radionicu o čemu, nažalost, nema više podataka. Početkom XX veka u najstarijoj kući u Beogradu se nalazila tekstila radionica iz koje se kasnije razvila tekstilna fabrika “BEKO”. Nakon tekstile radionice je ovde otvorena prva pekara, koja je radila 24 časa 365 dana u godini. Danas se u prizemlju kuće nalazi pekara-picerija.

Najstariji sportski objekat u Beogradu

Najstariji sportski objekat u Beogradu je Hipodrom Beograd. Ukazom kralja Aleksandra 1920. godine je udruženju jahača ustupljeno državno zemljište na besplatan zakop na 75 godine. Nekoliko godina kasnije je objektu dodeljeno ime JP ”Hipodrom Beograd”. Hipodrom se sagrađen neposredno pred Prvi svetski rat, a prve konjičke trke odigrale su se 1914. godine na Vidovdan.

Najstariji hotel u Beogradu

Prvi i hotel ili gostionica u Beogradu počeo je da se zida 1841. godine po nalogu kneza Mihaila Obrenovića na uglu današnjih ulice Kralja Petra i Gračaničke ulice. Izgradnja hotela završena je 1843. godine i hotel je dobio ime “Kod Jelena”, verovatno jer se bronzana glava jelena nalazila na ulaz u hotel. U hotelu je otvorena prva slikarska škola i škola mačevanja i prva krojačka radnja evropskih odela. Kasnijih godina izgrađeni su hoteli “Kasina”, “Pariz” i “Balkan”. 

Najstarija škola u Beogradu

Najstarija škola u Beogradu ima dugu tradiciju postojanja, čak 300 godina, a reč je o školi “Kralj Petar Prvi”. Škola je podignuta 1717. godine i projektovala ju je prva žena arhitekta Jelisaveta Načić. U vreme kada je građena bila je prva škola i u Beogradu i u Srbiji. U dvorištu škole je 1923. godine odigrana prva košarkaška utakmica u Beogradu. Poznati učenici ove škole bili su Mihajlo Petrović Alas, Stevan Mokranjac, Moša Pijade, Ivo Lola Ribar, Ružica Sokić, Nikola Simić i Minja Subota.

Najstarija kafana u Beogradu

Prva kafana koja je otvorena u Evropi nalazila se upravo u Beogradu, a ovde je stigla iz Turske. Smatra se da je prva kafana otvorena 1522. godine, ali ne postoje podaci o njenom nazivu niti izgledu. Poznato je da da se u njoj služila crna kafa, čibuci i nargile. Najstarija aktivna kafana u Beogradu je čuvena “Znak pitanja” ili “?”, koja ima gotovo 200 godina dugu tradiciju. Otvorena je 1823. godine po nalogu Kneza Miloša. Kafana se nalazi u jednoj od najstarijih kuća u Beogradu, koja je bila dodeljena kneževom ličnom lekaru Ećim-Tomi Kostiću.

Prvi naziv kafane glasio je “Srpska kafana”, ali svaki sledeći vlasnik je menjao ime. Pre današnjeg naziva, kafana se zvala “Kod Saborne crkve”. Usled sukoba sa crkvenim vlastima, vlasnik je jednostavno okačio tablu na znakom pitanja što se zadržalo do danas.

Najstarije drvo u Beogradu

Najstarije drvo se i dan danas nalazi na Cvetnom trgu. Reč je o hrastu lužnjaku starom više od 200 godina. Visok je 26 metara i vekovima stoji na istom mestu i ukrašava Beograd.

 

Kada poželite da posetite Beograd...

Ukoliko Vas je privukla interesantna strana Beograda, na jednostavan način možete organizovati svoj dolazak u naš glavni grad. U blizini svih zdanja koja smo pomenuli, ali i mnogih drugih istorijski važnih zdanja, nalaze se Apartmani Beograd. Smeštaj možete iznajmiti po povoljnim cenama samo jednim klikom!


Stan na dan Beograd

Tražite Stan na dan u Beogradu?

Na pravom ste mestu!
Porodica Rakočević u svojoj ponudi ima preko 30 luksuzno opremljenih stanova smeštenih u samom srcu Beograda.
Kompletnu ponudu apartmana možete pogledati na stranici: Stan na dan Beograd